Mora zaskočila Liberec, Litvínov a Motor otáčely! Vítězně začal i Hradec

Foto: Marek Sekáč, hcbilitygri.cz

V Tipsport extralize ve středu vypuklo předkolo play off. Po úvodních střetnutích mají do čtvrtfinále blíž Litvínov, České Budějovice, Hradec Králové a Olomouc, která jako jediná vyhrála venku – v Liberci 1:0 gólem z prodloužení. Druhá utkání jsou na programu hned ve čtvrtek.

Motor v závěru vytáhl obrat z 1:2 na 4:2

Karlovy Vary ve druhém dějství otočily nepříznivý výsledek a vedení 2:1 držely ještě devět minut před koncem základní hrací doby, závěr však nezvládly. České Budějovice přetavily střeleckou převahu 34:15 v parádní otočku. Nejdřív Milan Gulaš vyrovnal, pak v čase 55:47 Brant Harris v přesilovce otočil a stejný hráč ještě za další dvě minuty přidal pojistku.

Ladislav Čihák (trenér Českých Budějovic): „Ukázali jsme charakter, bojovnost, počkali si na příležitost a jedeme dál.“

Václav Eismann (trenér Karlových Varů): „Padesát minut jsme bořili předpoklady všech odborníků. Mužstvo pracovalo výborně podle plánu. V rozhodujícím momentu jsme ale nedisciplinovaností darovali soupeři, co jsme neměli darovat. Motor si vzal zápas díky kvalitě jeho přesilovky.“

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:2 (0:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Valský (Pech, Toman), 52. Gulaš (Štencel, Hovorka), 56. Harris (Kondelík, Pýcha), 58. Harris (Gulaš, Kondelík) – 28. Gríger (O. Procházka, Rachůnek), 35. O. Procházka (Gríger, Rachůnek).
Rozhodčí: Hribik, Mejzlík – Rampír, Blažek.
Vyloučení: 2:5, navíc Ordoš – Beránek oba 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 34:15.
Diváci: 5 702.
Nejlepší hráči: Brant Harris – Ondřej Procházka.
Stav série: 1:0.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Hovorka, Gulaši, Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera – Gulaš, Kondelík, Ordoš – F. Přikryl, Harris, Kubík – Valský, Pech, Toman – Vopelka, Koláček, Chlubna. Trenéři: Čihák a Hanzlík.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Bartejs, Mikyska, Huttula, Plutnar, McFadden, Stříteský, Dlapa – Kangasniemi, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, O. Procházka – Redlich, Hladonik, Kružík – Mat. Adámek, Kofroň, Koffer. Trenéři: Eismann a Šik.

Litvínov otočil třemi góly za 183 sekund

Plzeň zakončila základní část pěti porážkami v řadě, ale pod Krušnými horami sahala po povedeném vstupu do série. Rozcupovala jej až nepovedená pasáž ve třetí třetině, kdy Litvínov v rozmezí 183 sekund nastřílel tři branky a rozhodl. Ke skvělému obratu přispěli i dvoubodoví Marek Baránek s Petrem Koblasou, vítěznou branku ale zapsal Liam Kirk.

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „Vítězství v prvním utkání je cenné. Naprosto se smazal rozdíl ze základní části, my si o to více ceníme zvládnutého těžkého vstupu do série. K obratu nám pomohla standardní situace, gól po buly na 2:2, pak proměněná přesilovka na 3:2. Kluci to neměli, nemají a nebudou mít jednoduché.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Byl to vyrovnaný zápas. Litvínovu se povedlo otočit ve třetí třetině, ve čtvrtek je další utkání. To první rozhodla standardní situace po buly, pak využitá přesilovka, hned následně další gól. Emoce jsou velké, ale to je play off.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 26. Zygmunt (Havelka, Gut), 46. Koblasa (Sukeľ), 48. Kirk (Koblasa, Baránek), 50. Baránek (Hlava, D. Kaše) – 13. Söderlund (Indrák), 30. Laakso (Matýs).
Rozhodčí: Kika, Cabák – Gerát, Špůr.
Vyloučení: 10:11.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:37.
Diváci: 4 522.
Nejlepší hráči: Petr Koblasa – Miroslav Indrák.
Stav série: 1:0.
HC VERVA Litvínov: M. Tomek – Zile, Baránek, Jaks, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Demel – Koblasa, Sukeľ, Kudrna – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Jurčík – Havelka, Gut, Zygmunt. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.
HC Škoda Plzeň: Hlavaj – Zámorský, Laakso, Bučko, Piskáček, Dujsík, Kvasnička, Malák – Rekonen, M. Soukup, Pour – Schleiss, Mertl, Holešinský – Indrák, Lev, Söderlund – Matýs, Jansa, Straka. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Hradec přestřílel Vítkovice, rozhodl Lalancette

Kdo čekal na úvod reprízy loňského semifinále další gólově chudou partii a prodloužení, musel být zklamán. Mohly za to přesilové hry, v nichž padlo hned pět branek. Vítkovice proměnily tři, Hradec Králové dvě včetně té, která rozhodla o jeho vítězství 4:3. Klíčovou trefu zajistil Christophe Lalancette, dva body zapsali Tomáš Pavelka a Kelly Klíma (1+1).

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Vážíme si prvního bodu, vítězství se nerodilo lehce. Znova jsme si ale ověřili, že při hře pět na pět jsme soupeře schopní přehrávat, pokud se držíme principů naší hry. Spousta věcí se nám ale nelíbila a musíme si z nich vzít ponaučení. Průběh utkání ovlivnily naše zbytečné fauly, na což jsme přitom apelovali před zápasem i během něj. Ponaučení nám trvalo hrozně krátce, protože ve třetí třetině jsme se znovu nechávali hloupě vylučovat a dostávali Vítkovice do hry, přestože moc dobře víme, že mají výborné hráče na přesilovky, a dneska to znova prokázaly.“

Pavel Trnka (trenér Vítkovic): „Moje hodnocení bude krátké. Zápas měl z našeho pohledu lepší a horší momenty, v konečné fázi jsme tahali za kratší konec a v sérii prohráváme 0:1.“

MOUNTFIELD HK – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 14. Kevin Klíma (Okuliar, Jergl), 28. Pavelka, 45. Perret (Kevin Klíma, McCormack), 46. Lalancette (Pavelka, Šťastný) – 12. Auvitu (Fridrich, Barinka), 18. Rihards Bukarts (Auvitu, Krieger), 53. Percy (Rihards Bukarts, Raskob).
Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Ondráček, Svoboda.
Vyloučení: 10:7.
Využití: 2:3.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 33:20.
Diváci: 4 545.
Nejlepší hráči: Tomáš Pavelka – Rihards Bukarts.
Stav série: 1:0.
Mountfield HK: Pařík – Freibergs, Blain, Pavelka, Pláněk, Pilař, McCormack, Marcel – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Kevin Klíma, Jergl – Eberle, Estephan, Šťastný – R. Pavlík, Lalancette, Miškář. Trenéři: T. Martinec, Hamara a Frühauf.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Auvitu, Prčík – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal – Roberts Bukarts, Krieger, Rihards Bukarts – Kalus, Chlán, Dej – R. Půček, Claireaux, Lednický. Trenéři: Trnka, Veber a Šimíček.

Mora slaví fotbalovou výhru díky Orsavovi

Podeváté v historii play off se stalo, že fanoušci po šedesáti minutách gól neviděli. Když už se z něj Bílí Tygři ve třetí části radovali, Hanáci sáhli k trenérské výzvě a byli úspěšní. S Libercem sporný moment zamával, Olomouc byla aktivnější a v čase 62:23 rozhodla v přesilovce gólem Jakuba Orsavy. Branislav Konrád chytil všech 33 střel, smutný Daniel Král 40 ze 41.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Odehráli jsme velmi vyrovnaný zápas s bojovným a urputným soupeřem. Chtěli jsme vycházet z dobré obrany, ale bohužel už jsme neměli moc sil a nebyli kreativní směrem dopředu. Nevytvořili jsme si žádný tlak směrem do branky, což musíme změnit, pokud chceme sérii otočit. Situace s uznaným neuznaným gólem byla samozřejmě důležitá, ale dle mého názoru to nebyl úplně klíčový moment utkání.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Viděli jsme vyrovnané utkání, které s postupem času bylo o jednom gólu. Podali jsme výborný výkon, vyrovnali se Liberci v bruslení a byli jsme aktivní směrem dopředu. Ve třetí třetině tam byla nějaká rozhodnutí. My jsme si brali výzvu na nedovolené bránění brankáři a jsme rádi, že gól nakonec nebyl uznán.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC OLOMOUC 0:1 v prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 63. Orsava.
Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Hynek, Thuma.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:41.
Diváci: 4 076.
Nejlepší hráči: Daniel Král – Branislav Konrád.
Stav série: 0:1.
Bílí Tygři Liberec: D. Král – Ivan, Melancon, McCoshen, Galvas, Derner, Budík, Kolmann – Rychlovský, Filippi, Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Zachar – Birner, Bulíř, Hawryluk – Vlach, Šír, Kelly Klíma. Trenéři: Pešán, Kudrna a Žabka.
HC Olomouc: Konrád – Sirota, Rutar, Ondrušek, Řezníček, Škůrek, Rašner, Mareš – Káňa, P. Musil, Orsava – Plášek, Macuh, Navrátil – Kunc, Anděl, Bambula – Kusko, Knotek, Klimek. Trenéři: Tomajko a Petrovický.

Další zápasy předkola play off

Čtvrtek 7. března – 2. zápasy:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Škoda Plzeň (O2 TV Sport)
17:00 Banes Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary (ČT sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
18:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA

Sobota 9. března – 3. zápasy:
16:30 HC Škoda Plzeň – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Energie Karlovy Vary – Banes Motor České Budějovice
17:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec
15:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK (ČT sport)

Neděle 10. března – případné 4. zápasy:
14:30 HC Škoda Plzeň – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Energie Karlovy Vary – Banes Motor České Budějovice
17:00 HC Olomouc – Bílí Tygři Liberec
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK

Úterý 12. března – případné 5. zápasy:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Škoda Plzeň
17:30 Banes Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
18:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA

Časy začátků utkání jsou zatím jen orientační, mohou se změnit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz